Vaničky do králikárne, alebo králikáreň začína podlahou

Asi najväčšou dilemou chovateľov králikov pred výstavbou králikárne býva riešenie podlahy. Od klasických drevených,s dodatočnou ochranou alebo bez nej, cez roštové s odtokom moču, alebo rôzne kombinácie.

V posledných rokoch sa do našich chovateľských zariadení spolu s chovným materiálom dostáva idea chovu králikov v plastových vaničkách, inak nazývaných aj trusníky.

Bohužiaľ sa zvykne potvrdiť priama úmera - čím sofistikovanejšie riešenie, tým viac komplikácií s odstupom času prinesie. Klasické drevené podlahy majú preukázateľnú krátku životnosť a takmer žiadnu možnosť dokonalej dezinfekcie. Časom nasiaknu močom a ak k tomu pridáme občasné deštrukčné správanie králikov, úplne bežné prehrabávanie  podstielky a mechanické čistenie, ich životnosť sa výrazne skráti. Mnohí z chovateľov používajú na podlahy linoleum, resp. gumu. Použitím týchto materiálov sa životnosť drevených podláh zvýši, ale iba do istého času. Na roštových podlahách zväčša v kombinácií s nedokonalými systémami odtoku moču môžu králiky trpieť, hlavne v zime, prievanom a nefunkčnosťou celého systému. Čistenie a dezinfekcia býva komplikovanejšia a vyžaduje v konečnom dôsledku viac času. Za hlavnú devízu možno pokladať menšiu spotrebu podstielky a menšiu produkciu hnoja. 

Trend plastových vaničiek sa do našich chovov dostáva postupne, hlavne z dôvodu predpokladu čiastočnej rekonštrukcie pôvodného chovateľského zariadenia, alebo vybudovania nového. Plastové vaničky – trusníky slúžia predovšetkým k ochrane podlahy pred agresivitou moču. Znečistená podstielka a moč nepadá na podlahu králikárne, čím sa zabráni je poškodeniu a zvyšuje sa tak životnosť chovateľského zariadenia. Naviac v dreve nezostáva klasický zápach ktorý poznáme pri drevených podlahách. Plastové vaničky je možné pri menších rozmeroch použiť aj ako samonosné do rozmeru 60x70cm. Prípadne po bokoch vystužiť dreveným rámikom. Väčšie rozmery vaničiek a ťažšie plemená králikov vyžadujú pod vaničkou aj klasickú podlahu, resp. výstuhu.


Náš tip:

Použite na 3 strany koterca  L profil, ktorý pripevnite tesne nad hrany plastovej vaničky. Docielite tak, aby sa moč a podstielka nedostala medzi steny králikárne a vaničky, kde by mohlo dôjsť k rovnakým problémom ako pri klasických drevených podlahách. 

 

Plastový L profil. 

https://eshop.vetservis.sk/plastovy-l-profil/

 

Z akého materiálu by mal byť vyrobený trusník?

Keďže trusník slúži na ochranu dreva nemal by byť, samozrejme, vyrobený z rovnakého materiálu. Bežné sú teda výrobky z plastu či kovu, ktoré sú v obchodoch ponúkané v rôznych tvaroch a veľkostiach. Oba materiály majú rozhodujúce výhody a aj nevýhody: 

Plastové vaničky – trusníky

aj pri nízkych teplotách materiál zachová králikovi príjemné teplo a nepôsobí nepríjemne na labky

- žiadna hrdza

- porovnateľne lacné

- jednoduché čistenie

- odolný

- materiál sa môže mierne deformovať ak je vystavený priamemu slnku a nie je v králikárni 

- plast môže byť pod vplyvom nízkej teploty krehkejší 

Plechový zásobník na trus

- materiál sa teplotou nemení a je stabilný

- jednoduché čistenie

- pozinkovaný kov je odolnejší ako klasický plech

- v zime sa  materiál ochladí, takže je nutné použiť hrubú vrstvu podstielky

- materiál môže hrdzavieť, ak nie je pozinkovaný

- v porovnaní s plastovým trusníkom je podstatne drahší

Vaničky v našej ponuke sú vyrobené z kvalitného polypropylénu (PP). Hrúbka materiálu je 3-4 mm. Hustota polypropylénu je 0,96 g/cm3. V porovnaní s konkurenčnými výrobkami, vyrábanými hlavne v Nemecku, sú vaničky v našej ponuke mierne pružné. Hustota a hrúbka materiálu umožňuje miernu elasticitu, ktorá sa ukazuje ako veľká výhoda. Vaničky sú pružnejšie, nie tak krehké a odolávajú aj miernym mechanickým tlakom. V praxi to znamená minimum reklamácií a to aj pri používaní v nízkych teplotách.

Aké veľkosti vaničiek sú k dispozícii?

Plastové vaničky sa dodávajú v širokej škále veľkostí, takže je možnosť vybrať si podľa počtu králikov v koterci a chovaného plemena. Rozhodujúcim faktorom je výška vaničky. Ideálnou sa javí výška 10 cm s odporučením olištovať vnútorné steny použitím L-profilov spomínaných vyššie.

 

Čistenie vaničiek a podstielka

 

V králikárni by sme mali vo všeobecnosti dodržiavať vysokú hygienu a dbať na suchú podstielku. Materiál použitý na výrobu vaničiek umožňuje jednoduché čistenie a bezproblémovú dezinfekciu, ktorá je možná aj za prítomnosti zvierat.

 

Podstielka

Pokiaľ sa rozhodneme pre chov králikov vo vaničkách bez roštov je treba mať na pamäti zabezpečenie dostatku podstielkového materiálu. Ako ideálnou kombináciou sa ukazuje vrstva bezprašných hoblín, alebo originálnej podstielky s vysokou schopnosťou nasiaknutia. Odkaz -  Deuka dinkel streu. Táto vrstva umožní prvotnú väzbu moču na podstielku. Suchá vrstva slamy zabezpečí dostatok pohodlia a komfortu pre zvieratá. 

Čistenie

Vyberte vaničku z koterca a odstráňte znečistenú podstielku šetrným spôsobom (napr. škrabkou, alebo metličkou). Ak čas dovolí, vezmite handru a vyčistite vaničku vlažnou vodou a osušte. Biely povlak močoviny, ktorý sa tvorí časom na povrchu, je možné odstrániť špeciálnym prípravkom určeným na čistenie vaničiek. Odkaz – VetClean. V prípade použitia VetClean-u je potrebné vaničku dostatočne opláchnuť. Po očistení a vysušení doplňte podstielku slamou.

 

Nečistite vaňu čistiacim prostriedkom s citrónom a octom alebo inými odolnými prostriedkami, pretože by to mohlo poškodiť kov aj plast.