Použitie probiotík a rastlinných látok na stabilizáciu zdravotného stavu a podporu úžitkovosti v chovoch hydiny
Pospišilová,D., Árvayová,M., VETSERVIS,s.r.o., Nitra
Hanusová,E., Hanus,A., CVŽV, Nitra
Cieľom práce bolo overiť účinnosť rastlinných prípravkov a probiotík ako náhradu používaných liekov na podporu úžitkovosti pri riešení zdravotných problémov v chovoch hydiny.
Skupina P - pokusná dostávala štandardnú kŕmnu zmes pre rastúce prepelice do veku 28 dní, potom kŕmna zmes pre dospelé prepelice s prídavkom Humac Natur 3 g na 1 kg kŕmnej zmesi a PROPOUL 3 g na 50 kusov na deň – 7 dní podávané raz mesačne
Skupina K – kontrolná dostávala štandardnú kŕmnu zmes pre rastúce prepelice do veku 28 dní, potom kŕmna zmes pre dospelé prepelice. Voda a krmivo - ad libitum obidve skupiny
Sledované ukazovatele
- úhyn do veku 10 dní
- nárast živej hmotnosti do veku 28 dní a 42 dní
- znáška - hmotnosť vajec
- mikrobiálne zloženie tráviaceho systému, vzťahy medzi vybranými mikroorganizmami
- reprodukčné vlastnosti
- chemické zloženie a kvalita mäsa
- zdravie zvierat
Výsledky
- nižší úhyn mláďat vo veku do 10 dní ... P – 3,3 % K – 10,9 %
- preukazný vplyv na vyššiu živú hmotnosť vo veku 28 dní
- výrazne vyššie % znášky ... P - 82,33 % K - 75,01 %
- vyššia priemerná hmotnosť znesených vajec - rýchlejšie preperenie
- výrazný nástup znášky po preperení
- stabilizovanie zdravotného stavu zvierat
- podávanie prípravkov nemalo vplyv na chemické zloženie a kvality mäsa zvierat
- mikrobiologické zloženie črevného obsahu v pokusnej skupine nebol zaznamenaný výskyt klostrídií v črevnom obsahu
laktobacily sú konkurenčná mikroflóra ku klostrídiám pri ich množstve v hrubom čreve 105 KTJ/g a viac izolácia klostrídií je pod 10 KTJ/g pri kvalitnom krmive
Humac Natur
Produkt je 100% prírodnou látkou - získaný z hnedého uhlia
Účinné látky: humínové a fulvonové kyseliny, minerálne látky a stopové prvky, karboxymetylcelulózový komplex s humínovými látkami
Zloženie: humínové kyseliny min. 62% v sušine , z toho voľné humínové kyseliny min. 49% fulvónové kyseliny min. 9% v sušine minerálne látky a stopové prvky min. 9% v sušine (v hmote sú obsiahnuté všetky prvky Mendelejevovej tabuľky)
Humínové kyseliny sú polymérne aromatické zlúčeniny so zložitou štruktúrou a významnými fyzikálno – chemickými vlastnosťami:
- veľký špecifický povrch molekúl
- micelom podobnej štruktúry
- dobrými adsorbentmi rôznych látok
- ióntomeniče reduktívneho charakteru
- detoxikačná, antiseptická a fungicídna ochranu organizmu
- prírodný rastový stimulátor a prirodzené antibiotikum
Fulvónové kyseliny tvoria prechod k humínovým kyselinám. Nerozlišuje sa ostrá hranica medzi stanovením humínových kyselín a fulvokyselín z dôvodov rôzneho stupňa disperzity týchto látok, ktorá sa prejavuje rôznou rozpustnosťou vo vode a hodnotou disociačnej konštanty. Predpokladá sa, že fulvokyseliny - hnedé humínové kyseliny - čierne humínové kyseliny – humíny je vývojový rad, ktorého členy sa odlišujú väzbou v pôde a stavbou molekúl..
Fulvónové kyseliny
- schopnosť obnovenia biochemickej a energetickej rovnováhy buniek Ak sa jednotlivé bunky vrátia do svojej pôvodnej chemickej rovnováhy a obnoví sa ich elektrický potenciál, obnovia sa aj životné funkcie buniek.
Účinky fulvokyselín
- zvyšujú energetickú bilanciu buniek
- antioxidanty
- odstraňujú zo systému cheláty ťažkých kovov
- zbavujú telo toxínov,
- transportujú živiny do buniek
- potencujú dostupnosť základných živín
- zvyšujú metabolizmus bielkovín
- prírodné elektrolyty
- obnovujú elektrolytickú rovnováhu
- zvyšujú aktivitu mnohých enzýmových systémov Pri vonkajšom použití:
- ošetrenie otvorených rán, odrenín a škrabancov
- hojenie popálenín s minimálnou bolesťou alebo zjazvením
- širokospektrálny anti-mikrobiálny a fungicídny účinok
- liečenie vyrážok, podráždenia pokožky, uštipnutí hmyzom
- neutralizácia jedov
Probiotiká sú živé mikrobiálne zložky potravy - symbiotické mikroorganizmy. Mikrobiálny ekosystém tráviaceho traktu je zložité spoločenstvo mikroorganizmov, ktorých úlohou je fermentovať zložky potravy, ktoré sa tráviacimi procesmi v črevách nedali rozložiť. Sú to hlavne odolný škrob, vláknina, oligosacharidy, bielkoviny a pod. Bakteriálnou fermentáciou vzniká kyselina mliečna a mastné kyseliny s krátkym reťazcom – octová, propionová a maslová, ktoré poskytujú energiu epitelovým bunkám čreva, znižujú pH, zvyšujú absorbciu Ca, Fe, Mg, vitamínov a priaznivo vplývajú na metabolizmus glukózy a lipidov v pečeni. Nešpecificky aktivujú imunitný systém. Laktobacily produkujú vitamíny B1, B2, B6, B12, niacín, kyselinú listovú a kyselinu pantoténovú, syntetizujú enzýmy, ktoré zvyšujú stráviteľnosť proteínov. Sú citlivé na antibiotiká, chemoterapeutiká, dezinfekčné prostriedky, konzervačné a stabilizačné látky aj tepelné opracovanie.
Aplikácia poznatkov v chovoch hydiny pri riešení zdravotných problémov: Podpora nešpecifickej odolnosti: PROPOUL, HUMAC NATUR Ďalšie rastlinné prípravky využívané pri riešení zdravotných problémov:
SILIVET - regenerácie pečeňových buniek – po antibiotickej liečbe, mykotoxíny, iné toxikózy, adenovírusy, histomoniáza... NEFROVET - podpora činnosti obličiek, pečene – pri infekčných chorobách, postihnutí obličiek (IBD, IB, infekčná nefritída, ILT, pasterelóza, Reo vírusy – podpora vylučovania nežiaducich mikroorganizmov, toxínov obličkami... CARNIFARM – podpora metabolizmu v pečeni – prevencia a liečba degeneratívnych stavov pečene, podpora reprodukčných schopností zvierat, rastu mláďat... CARBO fito - pri akútnych hnačkách CITROENZYMIX – podpora trávenie – prevencia, liečba kokcidióza, klostrídiových infekcií spolu s PROPOUL, hnačiek, dyspepsie...
Praktické skúsenosti z chovu brojlerov:
- 20 000 ks v hale (v chove 3 haly)
- vlastné krmivo
- šrotované
- jednodňové kurčatá z veľkokapacitných liahní
Prevencia:
- prebratie kurčiat
– klinický stav...
- rampová vzorka
– bakteriologické, mykologické vyšetrenie...
- vitamín C
– podľa stavu kurčiat
- prvých 7 – 10 dní PROPOUL 10 g /1000 ks do krmiva
- Humac Natur BR1, podľa stavu aj BR2, BR3
- prevencia kokcidiózy LIVACOX T cca 6 deň veku
- CARNIFARM
– pri zmenách na pečeni
– malé kurčatá po prevoze... podľa P-A nálezu
- antibiotiká preventívne nepodávajú,
počas 1,5 ročného obdobia nebolo potrebné v chove použiť antibiotiká ani liečebne
Podobný program sa uplatňuje aj v chovoch nosníc.
Výsledky:
- stabilizácia zdravotného stavu zvierat v chove
- zníženie nákladov na lieky
- turnusy bez potreby použitia liekov...
- nižší úhyn a brakácia
- zvýšenie prírastkov, lepšia konverzia krmiva
- zvýšenie znášky, zlepšenie kvality škrupín
- kvalitné produkty - mäso, vajcia, bez rezíduí cudzorodých látok
Rastlinné látky a probiotiká pôsobia na zlepšenie metabolizmu - detoxikáciu a vylučovanie toxicky pôsobiacich látok z organizmu.
Chovatelia získavajú KVALITNEJŠIE PRODUKTY - VYHĽADÁVANÉ KONZUMENTOM
Práca bola podporovaná Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy číslo VMSP-P-0024-09